joi, 30 iulie 2009

5.6. O ploaie de stele

*Simtamantul unui copil cu privire la propria persoana este o reflectare a ceea ce crede ca gandesc ceilalti despre el. Increderea si incurajarea parintelui ii vor spune ca el este apreciat.

*Copiii nu pot trai fara dragoste. Dumnezeu spune in Psalmul 23 ca paharul nostrum este plin de da peste el. Asa ar trebui sa fie si paharele copiilor nostril. Fara atentia si preocuparea parintilor, copiii nu se simt iubiti. Paharele lor de dragoste sunt goale si ei incearca sa le umple cu atentie. Ei cauta aprobare, fac pe grozavii, se dau in spectacol. Majoritatea copiilor neiubiti descopera ca au parte de mai multa atentie din partea parintilor lor doar atunci cand sunt rai. A fi certat si batut e mai bine decat sa fii ignorat. Vreti sa umpleti cupele de dragoste ale copiilor vostri? Faceti trei lucruri:

a) Acceptati-va copilul asa cum este si lasati-l sa vada ca este intotdeauna dorit si binevenit.

b) Ascultati-l cu atentie si intelegeti-i comportamentul si cauza care il genereaza. Privind dincolo de comportament, la ceea ce l-a determinat, putem continua sa-l iubim pe copil neconditionat si sa lucram la cauza care-l determina sa aiba o manifestare nedorita.

c) Petreceti timp cu fiecare copil, alintandu-l, mangaindu-l si imbratisand odorul cand este momentul.

* “Ascultarea de buna voie este posibila cand atmosfera este calda, pozitiva si cand copiii sunt hraniti cu aprecieri si rasplatiti pentru comportamentul pozitiv.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu