sâmbătă, 4 iulie 2009

3.5.Sugestii, corectii si directii principale

Intimitatea are fluctuatii si se schimba in decursul timpului. Chiar daca apare disonante pe traseul iubirii, intimitatea nu este niciodata statica, ci se afla intr-o permanenta miscare si transformare.

“In decursul timpului, fiecare cuplu ajunge la un moment dat in stadiul in care cei doi se indeparteaza unul de celalalt.” Din pricina cerintelor vietii care ne aspira ca un sorb in vartejul complicat al rezolvarilor lor, ramane prea putin timp si prea putina energie pentru celalalt.

“Simtamintele de frustrare, ranirea reciproca si mania ii separa pe cei doi. Fiecare dintre ei se intreaba daca nu cumva casatoria lor a fost o greseala si daca vor mai reusi vreodata sa se apropie unul de celalat.”

Sfatul este sa nu aruncati relatia la gunoi doar pentru ca simtiti ca intimitatea a scazut. Cand se intampla lucrul acesta, el reprezinta doar un semnal pentru a va rechema pe amandoi la apropiere unul de celalalt. Iata cateva directii ca provocare pentru inmultirea lor:

Timp pentru umor si buna dispozitie. Umorul contribuie la cresterea intimitatii, transmitand partenerului asigurarea ca orice suparare ce a venit in faptul zilei nu merita sa fie capitalizata si ca este ceva mult mai important de invitat in viata lor: buna dispozitie, delectarea impreuna.

In Proverbe 17:22 gasim un remediu care alunga supararile noastre: “O inima vesela este un bun leac.”

Umorul sanatos mai spune ceva: “Nu pot sa te vad necajit(a), pentru ca te pretuiesc, si pentru ca te pretuiesc si esti frumos (frumoasa) cand razi, atunci am sa te fac sa razi!”

Incercati o ora pentru o discutie tare, in fiecare saptamana. “Timp de treizeci de minute, sotia va vorbi despre sine si despre nevoile pe care le resimte in cadrul relatiei. Nu se va acuza sotul pentru ca nu reuseste sa-i satisfaca aceste nevoi. Ea trebuie sa se concentreze asupra propriilor nevoi, asupra temerilor si asupra simtamintelor pe care le are cu privire la sine. Ea nu trebuie intrerupta in cele treizeci de minute. Apoi este randul lui, sub aceleasi conditii. Dupa cinsprezece minute, se constata ca se ajunge la un nivel de comunicare mai profunda.”

Acolo unde intimitatea are nevoie de ajutor, Nathanael Brenden recomanda un maraton de doisprezece ore, o data pe an, unde fara TV, cart, ziare, apeluri telefonice, favorizandu-se conversatia care sa includa tot ceea ce are caracter personal.

“Unele cupluri descopera inca din primele clipe o apropiere de necrezut. In alte cupluri, cei doi se simt stangaci si nu stiu cum sa inceapa. Altii se simt deranjati sau chiar se supara, dar, in mod invariabil, incepe sa vorbeasca. Poate ca intra pe “usa” si o cearta. Dar, dupa ce diferentele de opinie au fost expuse, fiecare dintre ei simte pentru celalalt mai multa dragoste.”

Participarea impreuna la niste cursuri de arta, la un concert de muzica simfonica, o intalnire o data sau la doua saptamani pentru a lua pranzul in afara casei, spargand monotonia saptamanii, o carte citita impreuna creeaza intimitatea, o dezvolat si imbogateste viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu