miercuri, 1 iulie 2009

2.3.In capul listei motivelor de divort este

a.)Adulterul. Un psihoterepeut a estimate ca, in toata America, 48% dintre barbatii insurati au la un moment dat o aventura extraconjugala, crescand pentru cei care au un venit mai mare pe an. Dr. Carter subliniaza ca aproximativ 33% dintre femeile casatorite au o aventura extraconjugala, varstele cele mai vulnerabile fiind intre 35 si 39 de ani. El apreciaza patru motive principale ale aventurilor extraconjugale. In mod ciudat, principalul motiv este o manie nesolutionata. Cel de-al doilea motiv il reprezinta nevoile personale excesive; cel de-al treilea, revenirea la o libertate mai mare, iar cel de-al patrulea il reprezinta preocuparea pentru viata sexuala.

Cum iti poti da seama ca te paste o “aventura extraconjugala”? atunci cand stai mai mult timp cu colegii decat cu partenerul; cand impartasesti prea multe “secrete”prietenilor si colegilor; cand iei pranzuri lungi cu aceeasi persoana de sex opus; cand te complaci in flirturi si fantezii cu persoane de sex opus; cand iti fug ochii mult prea des la barbatii frumosi sa la femeile frumoase; cand cauti la televizor emisiuni picante si senzuale sau cand citesti carti usoare de dragoste, dezvoltand o imagine erotica ilicita; atunci cand te consideri prea tare pe moralitatea ta, socotind ca tu nu poti fi victima a adulterului. “Cand crezi ca stai bine pe picioare, ia seama sa nu cazi” – spune Biblia.

b.)Al doilea motiv care duce la divort ar fi absenta. Viata trepidanta a societatii noastre ne-a aruncat intr-o dependenta frenetica de munca, concentrandu-ne atentia asupra carierei(in special barbatii), iar femeile, care au si rolul de mama, s-au aruncat sub povoara enei cariere, dar si sub raspunderea casniciei, avand grija de copii in acelasi timp.

Dupa o perioada de timp, amandoi sunt atat de preocupati de munca lor, inact stau tot mai putin impreuna. Se instaleaza un sentiment de izolare si indiferenta. Treptat, ei nu mai comunica si,in cele din urma, are loc o ruptura emotionala.

Atunci cand se gandesc ca in mod nefericit “casnicia afecteaza implinirea personala”, se dezvolta o filozofie de viata in care partenerul de cuplu isi recunoaste nevoia de a fi pe primul loc. In loc ca absenta sa reprezinte problema propriu-zisa, ea devine solutia. Cand nu mai exista atractivitate intre cei doi, ei incearca sa caute motive de nefericire si sa scoata in evidenta defectele celuilalt.

c.)Al treilea din seria motivelor de divort este abuzul, fie fizic, fie verbal, fie chimic(draguri, alcool). Barbatii agresiv nu sunt niste monstri, ci ei dobandesc acest comportament. Ei au fost batuti in copilarie sau au fost martori in propria familie la asemenea abuzuri, deci agresivitatea li se pare firesc. Cand stie ca va trebui sa raspunda in fata legii pentru comportamentul sau, agresorul reuseste sa se stapaneasca mai bine.

Un camin in care se strecoara violenta este un infern.

Pentru a identifica “semnalele de alarma” ale agresiunii, trebuie sa fim atenti la descarcarea emotionala si necontrolata a furiei, la “aruncatul” vorbelor inainte de gandirea lor, la trantitul usilor, la dorinta de a lovi ceva in momentele de dezorientare si furie.

Esecul comunicarii, lipsa obiectivelor comune, banii, conflictele in legatura cu copiii amplifica motivele de divort si, nu de putine ori, motive copilaresti, la baza carora se afla egoismul si mandria, arunca in aer o relatie chemata sa nu se franga niciodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu