vineri, 17 iulie 2009

4.6. Ce pierd si ce castig

Rutina si monotonia, instalate prin lipsa cadrului iubirii romantice, duc la insatisfactie maritala, iar resentimentele exprimate sau reprimate imbolnavesc relatia de cuplu, angajan o instrainare funebra.

Cand dragostea romantica este exclusa, bucuria vietii lipseste si ea, iar implicarea in socialul vietii(in viata vecinilor, a bisericii, acolegilor de munca) este lipsita de prietenie si de influenta crestina.

Cand indragostirea esueaza din cauza egoismului si a controlului, viata nu are sens si incredere este minata de instrainarea celor doi.

Respectul de sine este scazut cand iubirea romantica lipseste, tocmai pentru ca lipsesc gesturi care semnaleaza pretuirea reciproca. Cine nu se pretuieste nu-l pretuieste nici pe celalalt.

Dar acolo unde dragostea romantica gaseste noi expresii de afirmare, cei doi nu se mai satura unul de altul si sunt intr-o continua cautare de a-l pune in evidenta pe celalalt, pierzandu-se pe sine.

In aceasta atmosfera, Dumnezeu este vazut in toate daruirea Sa, iar credinta celor doi este puternic ancorata in dragostea lui Dumnezeu.

Nu sunt critici si cicaleli, nu exista competitie si cautarea dreptatii proprii, nu sunt jigniri si ton ridicat de disciplinare sau intimidare, nu sunt resentimente si teama, nu sunt conflicte de putere si nu se ascund unul de celalalt in trairi private si morale, nu exista bugete separate si inchinari false, nu exista lipsa de responsabilitate si roluri neprecizate.

Poate ca reteta ce urmeaza inseamna ceva pentru tine:

“Iei o ceasaca de iubire, doua cesti de loialitate, trei de iertare, patru litri de credinta si o oala mare de ras. Iei dragostea si loialitatea si le mesteci bine cu credinta, apoi bagi mixerul si mai adaugi tandrete, bunatate si intelegere. Plus prietenie si speranta, totul stropit cu parti zdravene de ras. Se pune sa se coaca la soare si se impacheteaza in multe si dese imbratisari. Se ofera zilnic in portii generoase.

Pofta buna la o dragoste romantica!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu