miercuri, 29 iulie 2009

5.5. Cu ce pret?

Are cosmaruri noaptea, este mai nervos si are pretentii absurde. Mai mult de jumatate din jucariile lui sunt numai arme. Nu vrea sa stea la rugaciune si ne raspunde urat. Cum sa-l dezvat de ‘doica’ asta atat de perfida, care mi-a atras copilul in cursa?”

Raspuns: Televizorul este de doua ori mai seducator pentru copii decat pentru adulti. In sufletul lui se varsa atat de multa murdarie, ca se va gasi cu greu un “detergent” care sa-i curete mintea si inima de mizera morala care il distruge zilnic. In multe case, televizorul, nu familia, a devenit centrul interesului. Creativitatea si cititul sunt pe ultimele locuri. Interesul pentru scoala scade, iar inteligenta lor e vanduta pe desene animate sau pe reclame care ii atrag la nebunie. Televizorul hipnotizeaza si, dupa primele zece minute, nu mai esti stapan peste imagine, ci imaginea te stapaneste. Va trebui sa aveti multa creativitate ca sa puteti concura cu vraja aruncata in ochi de TV. Veti constata ca si programele de stiri sunt nocive pentru copil, intrucat sunt adesea pline de violenta. Poate ati aflat ca nu putina nervozitate a copilului vine din nevinovatele desene animate, care au aceeasi violenta ca in filmele pentru adulti, doar singura diferenta ca sunt prezentate la modul caraghios, anesteziind simturile. Copilul creste cu o prabusire a sensibilitatii in fata durerii celorlalti. Cineve spunea ca dezastrele produse de TV sunt mai mari decat toate calamitatile adunate de la inceput pana astazi, aratand spre miliarde de oameni infestati moral, care experimenteaza conflictele si agresivitatea stranse din prietenia cu ecranul. Nu lasati televizorul deschis toate ziua, mai ales daca nu se uita nimeni. Uitatul la televizor trebuie sa fie intr-un moment special. Rasfoiti programul tv impreuna cu copiii si insemnati acele emisiuni pe care hotarati sa le vedeti cu totii, cum sunt emisiunile de cunoastere geografica, documentarele istorice sau despre viata animalelor etc.

Calea cea mai buna pentru a combate violenta este sa le asigurati copiilor un camin unde domneste dragostea si nu exisa abuzuri verbale si fizice.

Programati diferite activitati de familie, interesante, fara televizor. Copiii prefera de o suta de ori sa joace un joc cu parintii, in loc sa se uite la un desen animat, in care o pisica si un soarece isi dau reciproc pumni. Ceea ce trebuie oferit este timpul dumneavoastra ca parinti. Este cheia de a dezobisnui copilul de televizor. Umpleti casa cu carti bune si jocuri de inteligenta si recreare. Incurajati-i sa-si invite prietenii acasa si lasati-i pe ei sa faca pe gazdele.

Un flagel pe care-l imprastie televizorul sunt sexul si violenta. Suprimati canalele cu astfel de programe. Uitati-va cu copiii la TV si discutati cu ei scenele, punandu-le intrebari de testare a calitatii emisiunii, incheind cu intrebarea:” Chiar crezi ca trebuie sa te uiti la asa ceva?”

Ceea ce da discernamant in alegere este cititul Bibliei, care rafineaza capacitatea de discriminare a copilului, creand o aversiune fata de ceea ce este corupt si chiar fata de ceea ce pare bun. Parintele care stimuleaza cititul cartilor bune va avea satisfactia de a creste un copil care nu va fi influentabil, care va fi stapan pe decizii sanatoase de viata, fara labilitate si puternic ancorat in valorile spirituale si morale. S-a crezut mult timp ca a nu ne hrani cu carne inseamna sa devenim debili fizic si sa ne privam de proteina care sta la temelia vietii noastre nutritioniste. Cand s-a dovedit ca hrana vegetariana este cea mai adecvata si ca pentru ea am fost creati, a fost o uimire pentru civilizatia bazata pe carne. Va vine sa credeti ca un copil, cu cele mai mari sanse de a se dezvolta armonios la minte si suflet, nu are nevoie de televizor?

3.”Eu n-am crescut asa. Imi respectam parintii si nu-i contraziceam, cum face asta micu’. Mereu se pune invers cu noi, de parca nu mai are un pic de respect pentru parinti. Acum cateva zile zicea ca vrea sa-si puna un cercel in ureche, ca asa fac si prietenii lui. Sa fi vazut ce furios era ca nu-l lasam sa faca ce vrea el. Cum sa-l oprim sa nu ne mai contrazica in orice situatie?”

Raspuns: V-ati dat seama ca aici este o lupta pentru putere. Scopul lui este de a castiga si de a arata ca va poate depasi. Uneori ii este de-ajuns doar sa-si vada parintele pierzandu-si stapanirea de sine, in timp ce el ramane calm. Cine credeti ca a castigat disputa? Desi credeti ca suntem mai priceput ca el, nu puteti castiga, pentru ca este jocul lui. Iar replica nu presupune umilirea lui. Poate fi chiar o recunoastere ca ideea lui este interesanta. Fiti flexibili si expuneti-va cu fermitate punctul de vedere, dar nu cu rigiditate. Vorbiti mai putin si ascultati mai mult. E nevoie de doi pentru o disputa, iar daca dumneavoastra nu va expuneti jocului lui, copilul nu are nici o satisfactie sa intre in contradictoriu. Analizati-va casnicia. E posibil ca felul dumneavoastra de a va rezolva problemele sa fie pe calea disputelor. Sa nu va simtiti mandri de abilitatea lui de a polemiza, incurajandu-l in secret. El va simti ca este flatat pentru asta si va marsa mai tare pe contradictoriu. Folositi consiliile de familie ca sa anulati sau sa amendati regulile. Acesti copii care contrazic mereu sunt de altfel inteligenti si activi, nascuti sa fie lideri. Cauta mereu solutii ca sa-si dezvolte viata. Daca sunt indrumati sa renunte la felul negativist si fara argumente si cand cred ca au suport sa-si expuna punctul de vedere fara sa nesocoteasca parerea parintelui, atunci ati castigat o data cu el. Totul depinde de intelepciunea dragostei parintesti, care nu reprima atitudinea copilului, ci o orienteaza in expresia pozitiva a argumetarii sanatoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu