miercuri, 15 iulie 2009

4.5.Sugestii, corectii si orientari principale

Barbatul care va invata ca, pentru femeie, conteaza gesturile marunte si ca cele mari sunt punctuate la fel ca acelea mici va fi ferit de o sumedenie de necazuri.

Pentru a se simti iubite, femeile au nevoie de numeroase dovezi de afectiune. Una sau doua dovezi, oricat de importante, nu le vor putea satisface. Ele au nevoie de semnale(atentii) constante de la partener, prin care traduc astfel mesajul barbatului: sunt importanta pentru el, ma pretuieste, deci ma iubeste!

Asa cum barbatii trebuie sa faca mici gesturi fata de femei, ele trebuie sa fie pe faza in aprecierea acestor gesturi.

Barbatul are nevoie de aceste aprecieri si incurajari pentru a continua sa dea. Barbatii inceteaza sa dea cand simt ca efortul lor este considerat ca de la sine inteles. Printr-un zambet si printr-o multumire, femeia ii confirma ca a obtinut un punct pretios in ochii ei. Cand simte ca nu-i apreciat, barbatul inceteaza sa mai acorde sprijin.

Femeia frebuie sa inteleaga si sa accepte tendinta instinctiva a barbatului de a-si concentra energia asupra unui lucru important si de a banaliza importanta gesturilor marunte. Intelegand acest fapt, in loc sa se supere ca primeste mai putin, va colabora cu el pentru rezolvarea problemei.

Cand barbatii dau mai putin, ei nu fac asta pentru ca nu-si iubesc sotiile, ci pentru ca au impresia ca si-au facut datoria prin realizarea unui gest mare.

In schim, femeile dau cat se poate de mult si observa ca au primit mai putin abia cand sunt epuizate. Ele ofera cu generozitate si presupune ca barbatii vor face la fel. Femeile nu tin scorul, ca barbatii. Cat timp femeia continua sa dea de bunavoie, cu zambetul pe fata, barbatul presupune ca scorul este egal. El nu realizeaza ca femeia are capacitatea ciudata de a da cu bucurie, pana ce scorul este cu mult in favoarea lor.

O caracteristica a barbatului este ca el se mandreste ca se descurca singur. Nu cere ajutorul decat atunci cand realmente are nevoie. Dimpotriva, femeile nu asteapta sa-si ofere sprijinul. Cand iubesc pe cineva, dau tot ce sunt in stare. Nu astepta sa li se ceara si, cu cat iubesc mai mult, cu atat dau mai mult. Daca barbatul nu ofera sprijinul, femeia intelege gresit ca el nu o iubeste. Ea nu intelege ca el asteapta sa fie solicitat.

Femeia continua sa raspunda afirmativ la solicitarile barbatului chiar si atunci cand scorul este inegal. Daca poate sa-si ajute barbatul, ea o face. Notiunea de a mentine egalitatea este straina. Daca simte ca da mai mult decat primeste, femeia se va supara dupa un timp.

Femeile nu-si dau seama ca barbati dau puncte de penalizare cand simt ca nu sunt iubiti si sprijiniti si, ca urmare, ei inceteaza sa mai ofere.

El este in stare sa-i retraga toate punctele pe care i le-a acordat pentru prestatia ei afectiva si practica si chiar sa o lase in minus, incetand sa mai dea. Daca va simti afectiune si sustinerea ei, el va restitui toate punctele si va renunta la puncte de penalizare. Iertarea este solutia, in loc de sanctionare.

O femeia i-a scris sotului, fara sa-l condamne, despre sentimentele si frustrarile ei in legatura cu felul in care era tratata de sotul ei foarte ocupat cu altii si mai putin cu ea:

“Draga Nelu, iti scriu aceasta scrisoare pentru a-ti impartasi sentimentele mele. Nu vreau sa-ti spun ce ai de facut; vreau doar sa-mi intelegi sentimentele. Sunt suparata ca stai atat de mult timp la lucru. Sunt suparata ca, venind acasa, nu-ti mai ramane timp pentru mine. Vreau sa stau mai mult timp cu tine. Ma doare sa stiu ca-ti pasa mai mult de clientii tai decat de mine. Imi pare rau ca esti atat de obosit. Iti simt lipsa. Ma tem ca nu vrei sa ne petrecem timpul impreuna. Ma tem sa nu insemn inca o povoara pentru tine. Ma tem sa nu par ca te cicalesc. Ma tem ca sentimentele mele pentru tine nu sunt asa de importante. Imi pare rau daca aceste sentimente te deranjeaza. Stiu ca faci tot ce poti.

Apreciez ca te straduiesti.

Te iubesc,

Rodica.”

Dupa primirea acestei scrisori, barbatul a realizat esecul lui si a inceput sa faca mici treburi pentru ea, luandu-si timp mai mult de la serviciu, in contul casei. Treptat, Nelu nu a mai fost atat de doritor sa urmareasca realizarile marilor succese, ci a inceput sa mai incetineasca ritmul trepidant, rezultand chiar o situatie profesionala mai buna, cu mai mult succes, fara eforturi asa mari, si o relatie de familie minunata.

Sa desfrisam cateva salve de atentii si gesturi oferite femeii, care provoaca sentimente si ambianta iubirii romantice, care ii fac pe cei doi sa ramana indragostiti.

*Ofera-i flori atat la ocazii, cat si ca surpriza.

*Cand vii acasa, primele patru minute sa fie dedicate imbratisarii ei si cuvintelor de bucurie ocazionate de reintalnire.

*Intreab-o cum a fost la serviciu sau acasa, ce a mai facut, iar daca a avut probleme, nu te repezi sa i le rezolvi, ci doar ascult-o cu atentie, participand la ele.

*Daca este obosita sau ocupata, ofera-te sa pregatesti masa.

*Stabiliticu ceva timp inainte o iesire in oras, intreband-o unde ar vrea sa mearga.

*Daruieste-i cate un compliment pentru cum arata, cu orice ocazie.

*Da-i dreptate cand este indispusa.

*Anunt-o cand vii tarziu, printr-un telefon.

*Cand iti vorbeste, lasa ziarul sau televizorul si acorda-i toata atentia printr-un contact vizual si sufletesc garantat.

*Daca ea spala vasele de obicei, ofera-te din cand in cand s-o ajuti, mai ales cand a fost impovarata cu multe evenimente din zi.

*Sun-o de la serviciu pentru o scurta comunicare, prin care ii spui o veste deososebita, sau intreab-o cum se simte si spune-i un “te iubesc” din inima.

*Aspira, fa patul, spala gresia si covoarele, du gunoiul.

*Cand pleci in delegatie sau iesi din localitate, da-i un telefon sa-i spui ca ai ajuns cu bine si numarul de telefon la care poate suna.

*Fii mereu cu igiene la punct, barbierit si parfumat.

*Un mic masaj pe spate sau la picioare o va revigora mai mult prin gest si atentie decat prin actul fizic.

*Mangai-o zilnic si fii afectuos. Fara a transmite semnale sexuale.

*Fii rabdator cand iti impartaseste ceva.

*Manifesta-ti afectiunea in public si tine-o de mana sau de umeri, aratandu-le celorlalti ce comoara detii.

*Creeaza ocazii ca sa fiti amandoi eleganti.

*Acorda-i mai multa atentie decat celor din jur.

*Fa-o sa se simta mai importanta decat copii, surorile sau fratii tai.

*Fa-i mici cadouri, din ceea ce ii place.

*Cunoaste-i masurile si fa-i atentii cu articole de imbracaminte.

*Faceti mici excursii romantice.

*Poarta o fotografie de-a ei in portofel si schimb-o dind cand in cand.

*Ofera-te sa repari ceva prin casa.

*Deschide-i usa si preia sacosele din mana ei

*Fa-i complimente pentru felul in care a pregatit masa.

*Tine-i haina sa se imbrace si deschide-i portiera la masina.

*Spune-i “te rog” atunci cand ii ceri ceva.

*Daca nu se simte bine, fa-i un ceai si intreab-o din cand in cand cum se simte, in timp ce o mangai si o imbratisezi.

*Pregatiti-va sa dormiti impreuna, mergand in acelasi timp la culcare.

*Multumeste-i pentru tot ce face pentru tine.

*Razi la glumele ei si foloseste-ti umorul pentru buna ei dispozitie.

*Sarut-o la plecare si la venire si insoteste gestul cu un salut.

*Nu raspunde la telefon in momentele intime sau cand ea iti impartaseste sentimente delicate.

*Cumpara-i dulcele ei preferat.

*Ofera-te sa mergi la cumparaturi, daca ea este cea care le face de obicei.

*Fii mandru de ea, vorbind de calitatile ei acolo unde esti singur cu alte persoane.

*Da-i o zi libera, pregatind in locul ei toate evenimentele ce-i reveneau ca sarcina zilnica.

*Strecoara-i cate un biletel, in cartile pe care le citeste, cu declaratia ta de dragoste.

*Fa-i cate o farsa care sa o destinda.

*De ziua ei, incearca sa nu folosesti aceleasi urari, ci creeaza mereu ceva nou si proaspat.

*Si cate altele, pentru ca merita si sunteti indragostiti, iar dispozitia iubirii este continuu creatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu