vineri, 26 iunie 2009

1.2.Sa facem prezentarile!

Genesa 1:26-27- “Apoi Dumnezeu a zis:’Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra’...parte barbateasca sip arte femeiasca i-a facut.”

Adica i-a facut diferiti. Nu unul mai bun decat celalalt, ci simplu: diferiti!

Daca un barbat crede ca o femeie va reactiona in orice situatie in acelasi fel ca el, cand ea va reactiona diferit, el va crede ca ceva nu este in ordine cu ea. Iar daca o femeie a fost invatata ca barbatii sunt exact ca femeile, vazand ca sotul ei se comporta diferit, va crede ca nu-i in apele lui.

De cateva decenii incoace,negarea acestor diferente dintre sexe a devenit o moda a oamenilor culti. Miscarea feminista, in efortul ei de a demonstra ca femeile nu sunt inferioare(si pe buna dreptate), face eroarea de a nega existenta oricaror diferente intre sexe, in afara celor biologice.

Si chiar daca femeile ii vor convinge pe barbate ca ele sunt piloti buni sau sefi de stat, karatiste sau conducatoare de institutii, fotbaliste sau generali in armata,totusi ele niciodata nu vor putea nega felul delicat si matern in care strang copilul la piept; niciodata nu vor putea san u-si tradeze imbujorarea si respiratia romantica in fata unui compliment; nu vor putea sa-si inece vreodata feminitatea care atrage in “cursa” dragostei pe cel care domina viata in partea ei dura si aspra, acolo unde el isi castiga aprecierile si consideratia. Textul: “Via care este a mea o pastrez eu, tine-ti Solomoane cei o mie de sicli...” Cantarea Cantarilor 8:12 ar putea sa sugereze, in contextul nostrum, ca fiecare sa recunoasca “averea” lui specifica si ca nu este dispus sa o schimbe cu a celuilalt, pentru ca nu o socoteste asemanatoare.

Deci barbatul si femeia sunt fundamental diferiti din punct de vedere psihologic(si aceste diferente sunt innascute), iar nu rezultatul conventilor sociale, al obiceiurilor, al educatiei sau al opiniilor publice.

Mintea copilului nu e o foaie alba, cum se credea, in care dascalii sa scrie programul lor educativ. Daca baietii si fetele ar creste pe o insula pustie, in care n-ar exista nici o forma sociala organizata ori parinti care sa-i calauzeasca, fetele tot s-ar alinta, si-ar face prieteni si s-ar juca cu papusile, in vreme ce baietii s-ar angaja intr-o concurenta mentala si fizica, jucandu-se in grupuri cu o ierarhie stabilita.

Suntem diferiti pentru ca si creierul nostrum este sructurat diferit.

Sunt pe punctual de a da drumul unei ploi de diferente prin care sa vedem ce distante mari sunt intre un barbat si o femeie si apoi sa vedem cum pot fi construite poduri intre ei, pentru a se comunica in ambele sensuri pentru tranzactii de viata de calitate.

Sa incepem prin a arata ca diferenta fundamentala dintre cele doua sex ear putea fi redusa la o singura afirmatie: barbatul este o fiinta preponderant logica, rationala; femeia este o fiinta preponderant emotionala.

Femeia este mult mai afectata decat barbatul de parerea pe care o au ceilalti oameni despre ea. Femeia gandeste raportandu-se la personae. Fiind o fire emotionala, ea vede totul in relatie cu propria persoana, subliniindu-si tipul de personalitate subiectiv-emotional

Nu exista om mai bolnav decat un barbat bolnav! Cand un barbat se imbolnaveste, se crede mult mai bolnav decat este in realitate. Femeia, care stie sa interpreteze bine scena, ca s-o scoata la capat trebuie sa-l cocoloseasca, iar el o va adora pentru asta.

Este uimitor cat de repede poate rezolva sotia o problema care i-ar lua sotului de cinci ori mai mult timp ca sa ajunga in final la aceeasi hotarare. De ce? Logica si ratiunea sunt mai putin rapide in privinta luarii deciziilor, pe cand emotiile te ajuta sa hotarasti mai repede.

Femeia este mai preocupata de recunoastere si de prestigiu social decat barbatul: sexul feminin este cel mai competitiv, pentru ca femeia se afla intr-o permanenta concurenta cu alte femei in toate domeniile vietii sale. De aceea, ea este mai geloasa pe alte femei decat sunt barbatii pe alti barbati.

Barbatul este mult mai putin religios decat femeia. Scepticismul barbatului vine din faptul ca el se bazeaza pe logica si rationamente. Dependenta emotionala a femeii isi gaseste suport in conceptele religioase.

Barbatul este mai activ, mai agresiv si are mai mult spirit de aventura. Este mai stabil emotional si mai stapan pe sine, in privinta lucrurilor mari, decat femeia. Totusi este mai iritabil, mai excitabil si mai lipsit de rabdare in privinta lucrurilor mici. Sa mai spunem ca este increzut, laudaros si demonstrativ. Dar este mai optimist decat femeia si are o atitudine mao profesionista

Este mai obiectiv si mai consecvent, pentru ca aceste stari sunt derivate din logica. Poate sa se concentreze cu consecventa asupra unui lucru, fara ca emotiile sa-l inhibe.

Barbatul este o fiinta nomada intr-o masura mai mare decat este femeia. Mutarea intr-un alt oras ii da femeii un sentiment de frustrare, fiindca aceasta dezradacinare ii afecteaza sentimentul de siguranta.

Si acum, iata o sursa de posibile necazuri: barbatul nu are un spirit de observatie asa de dezvolat ca femeia. Iar daca sotul nu-i remarca noua ei rochie sau coafura, sa vezi necaz!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu