marți, 29 septembrie 2009

7.5.Sugestii, corectii si directii principale

Sa urmarim reteta pentru primele patru minute si ultimele patru din zi care dau nota ambiantei generale. Ca sunt patru sau

sapte,important este ca:

a) Atunci cind va intalniti la sfarsitul zilei, sa vz acordati toata atentia unul celuilalt, ascultandu-va inima, cu ochii, cu urechile,cu

cu tot corpul.

b) Nu incepeti discutia cu lista de indatoriri: ,,Ai facut ce ti-am cerut?", altfel partenerul se va simti ca un angajat.

c) Atingeti-va, sarutati-va, imbratisati-va, tineti-va de mana.

d) Prima rostire adresata partenerului sa nu fie o plangere;

e) Acordati-va un timp de relaxare. Nu va invaluiti imediat partenerul cu treburi gospodaresti. Nu va repeziti la telefon si nu

va apucati imediat de ocupatia favorita. Atentia principala e indreptata spre partenerul dumneavoastra de viata, care e mai

important decat orice.

f) Pregatiti-va mintal pentru intalnirea cu partenerul.Ganditi-va la ceea ce ii veti spune sau la ceea ce veti face. Pregatiti o surpriza

cel putin intr-o seara pe saptamana, facand un lucru pe care-l faceti mai rar.

g) incercati sa aratati cat mai atragator pentru partener, un miros proaspat, o aranjare rapida a parului, o tinuta lejera, dar

atractiva.

h) Un telefon inainte de a veni, prin care ii spuneti ca sositi in cel mai scurt timp, si o veste buna pe care i-o dati partenerului

aranjeaza,cele patru minute de intalnire ca sa fie o sarbatoare.

Un autor de sfaturi maritale, H. Norman Wright, a selectat douazeci si trei de principii de comunicare care nu pot fi amendate de ineficienta.

Sa le parcurgem in ideea ca ele pot fi operante si binefacatoare conduitei de comunicare eficienta.

1. Dupa un timp de separare(chiar daca este vorba de numai cateva ore), intampinati-va partenerul cu un zambet,o vorba buna, o atingere,un sarut, un compliment,o gluma sau amintirea unui succes trecut.

2. Stabiliti o perioada de tranzitie intre timpul petrecut la serviciu (sau la alta activitate de raspundere) si restul zilei. Perioada de tranzitie este necesara pentru“decompresiune", astfel incat presiunile, frustrarile, oboseala, supararea sau anxietatea sa nu afecteze comunicarea conjugala. Unele cupluri petrec impreuna cateva minute, ascultando muzica linistitoare sau relaxandu-se impreuna in fotoliu sau intinsi in pat, pentru dezbracarea de oboseala zilei.

3. Nu discutati despre subiecte importante, ca te pot duce la neintelegeri, cand unul dintre parteneri este suparat, bolnav sau suferind.

4. Stabiliti un timp zilnic, in care sa abordati problemele importante ale familiei si sa rezolvati problemele care au aparut. In aceasta,,perioada hotaririlor", nu permiteti sa fiti intrerupt si nu faceti altceva, cum ar fi servitul mesei, mersul cu masina, urmarirea televizorului.

5. Incercati sa gasiti o solutie in timpul in care discutati problemele.

6. Stabiliti un timp cand discutati despre lucruri ce nu stirnesc controverse,zilnic, daca este posibil. Printre subiectele care pot fi abordate se numara: experientele din timpul zilei sau din trecut; planuri si hotarari care nu produc dispute sau in care hotararea este luata numai de un partener.

7. Nu va invinovatiti partenerul. Pastrati-va nemultumirile pentru "perioada hotararilor".

8. Nu schimbati subiectul inainte ca amandoi sa-si fi spus parerea.

9. Evitati sa discutati despre lucruri care s-au intamplat in trecut

sau se pot intampla in viitor, daca este vorba de subiecte controversate.

10.Fiti specifici in discutii. Definiti cu grija cuvintele si evitati generalizarile sau exageririle.

11. Confirmati spusele partenerului prin cuvintele voastre, de exemplu: "inteleg", "imi dau seama", "da", "desigur"etc.

12. Incercati sa fiti consecventi in comunicarea verbala si cea nonverbala, pentru a transmite un mesaj clar. Nu faceti complimente pe un ton indiferent. Pastrati o mimica placuta a fetei.

13. Fiti cat se poate de precisi in descrierea evenimentului sau obiectului de care vorbiti. Nu uitati ca vorbiti din perspectiva voastra.

14. Apreciati-l pe partener pentru lucrurile placute pe care vi le spune. Folositi cuvinte si expresii despre care sunteti sigur ca il vor convinge de aprecierea voastra.

15. Discutati cu partenerul despre subiecte care stiti ca ii fac placere. Daca partenerul nu este dispus sa discutati subiecte placute voua, nu ezitati sa-i aduceti la cunostinta lucrurile despre care va face placere sa discutati.

16. Nu exagerati niciodata pentru a va dovedi dreptatea.

17. Nu cititi gandurile partenerului, si nu faceti presupuneri despre afirmatiile lui.

18.Nu insistati asupra detaliilor sau a lucrurilor neimportante.

19. Raspundeti complet, dar nu excesiv de lung, cand va vine randul.20. Repetati: ce a spus partenerul, daca credeti ca nu ati inteles bine afirmatiile lui.

21.Nu ocupati prea mult timp cu relatarile ce privesc persoana dumneavoastra, ci lasati loc pentru desfasurarea informatiilor si trairilor din zi ale celuilalt partener.

22. In special barbatii sa-si etaleze o gama mai bogata de expresii nonverbale,ca participarea afectiva sa stimuleze comunicarea partenerului.

23. Rugati-va zilnic unul pentru celalalt in auzul partenerului si aratati, prin diferite ocazii,cat de pretios este pentru voi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu