sâmbătă, 26 septembrie 2009

7.2. Sa facem prezentarile.

Daca m-ai intreba: ,,Care este cel mai rasarit aspect al casniciei pe care trebuie sa-1cunoastem?",atunci ti-as raspunde:

,,COMUNICAREA!''

Fara comunicare nu exista relatie si fara relatie nu e viata.

,,Comunicarea este pentru dragoste ceea ce este sangele pentru corp",spunea Reule Howe in ,,Miracolul dialogului".

Cand comunici, te comunici. Gradul in care te oferi partenerului tau de viata se stabileste prin comunicare.

,,Un cuvant spus la vremea potrivita este ca niste mere de aur intr-un cosulet de argint" (Proverbele 25,11).

Deci, cuvantul ar fi vehiculul gandului si al sentimentului care strabate traseul de la sursa la destinatie,de la emitator la receptor. Dar, atunci cand un cuplu se casatoreste, impletesc doua lumi si doua limbaje. Desi te-ar putea surprinde, totusi te casatoresti cu un strain. Si asta se vede prin faptul ca, desi folosesti aceleasi cuvinte,totusi sensurile sunt diferite in multe cazuri:,,Poti sa-mi faci doua cumparaturi cand vii de la serviciu?" ii telefoneaza sotia.,,Desigur", ii raspunde el. Mai tarziu,afli ca cele doua lucruri inseamna zece articole de la patru magazine.Sau: ,,Putem intra putin in acest magazin?"il imbie sotia pe cel mai aproape om de linga ea.Si dupa o ora si jumatate iese. Care e intelesul cuvantului , putin"?

Dar o comunicare poate avea loc si prin gesticulatie,prin usi trantite, prin privire intr-o parte sau prin incruntare. Aceste forme de comunicare sunt nonverbale si, nu de putine ori, intra in contradictie cu cele verbale. Cand un sot ii spune sotiei: ,,Draga mea, esti o dulce", dar este cufundat in citirea unui ziar, ce va crede ea?Cand o sotiei isi intreaba sotul:,,Cum a fost la serviciu?" pe un ton monoton si neutru, in timp ce trece prin camera fara sa se opreasca sa primeasca raspunsul, carui mesaj ii va raspunde sotul, celui verbal sau celui nonverbal?Ascultatorul aude apro-

barea si vede dezaprobarea. Rezultatul este confuzia. In cele mai multe cazuri,ascultatorul ignora mesajele verbale si reactioneaza

la cele nonverbale.

Dar ce parere aveti despre tacere? Este si ea o forma de comunicare. Cel mai adesea ea comunica nemultumire, manie, suparare, proasta dispozitie sau dispret. Mesajele tacerii pot fi:

,,Nu-mi pasa de tine!", ,,Nu ma intereseaza!",,,Nu meriti sa-ti raspund!-",,,Ti-o coc eu!;, ,,Iti arat eu tie!"

Uneori, tacerea poate comunica si fericire, satisfacfie, multumire: ,,Voi tacea in dragostea Mea", zice Domnul.

Aduceti-va aminte de cele trei componenteale comunicarii: a) continutul, b) tonul vocii, c) semnalele nonverbale.Aceeasi propozitiei si schimba sensul prin simpla schimbare a tonului vocii, a gesturilor sau a actiunilor.

A ramas mereu sugestiva, in acest sens, intamplarea cu scrisoarea trimisa de baiatul din armata parintilor nestiutori de carte.

- Gheorghe, citeste-mi si mie scrisoarea asta de la baiat, ca tocmai a sosit si nu pricep neam mazgalelile astea!

- Nu am timp, mosule! Nu vezi ca, sunt cu caruta la coceni?

- Hai, ca-ti dau un cas daca mi-oi citi, se milogi nepriceputul om la carte.

- Bine! Di-mi-o repede! Deci, nea Ioane,uite cum incepe:

,,Dragii mei parinti, eu sunt sanatos,ceea ce sanatate va doresc si voua. Aici mancarea e proasta si putina, asa ca trimiteti ceva

bani", citi rastit Gheorghe.

- Chiar asa spune? il opri nea Ion. Uite la el cum ne porunceste plodul asta. N-are pic de respect fata de noi, care l-am crescut.

N-o sa vada nici un sfant de la mine. Nu-i e rusine! Ajunge, Gheorghe! M-am lamurit!

- Dupa cateva zile, scrisoarea mototolita ajunge in mainile logodnicei baiatului care tocmai trecuse sa-I vada pe viitorii socri.

- Ce mai spune fatuca, baiatu' asta in scrisoare,ca tare m-a amarat?

- Pai,ce sa zica! Asculta: ,,Dragii mei parinti, eu sunt sanatos,ceea ce sanatate va doresc si voua. Aici mancarea este proasta

(citi fata pe un ton plangaret)si putina, asa ca trimiteti ceva bani",termind ea rugator.

- Chiar asa spune? se induiosa nea Ion. Sarmanul,cat suferi! Pune-i tu, Anisoara, banii astia la posta.

Fara, comentarii.

Cele trei componente ale comunicarii trebuie sa fie complementare pentru ca un mesaj simplu sa fie transmis. Cercetarile au aratat ca o comunicare eficiente consta din 7% continut (mesaj verbal), 38 %tonul vocii si 55 %comunicare nonverbala.

* Problemele conjugale pot proveni din comunicarea nonverbala ineficienta sau din incapacitatea de a armoniza comunicarea nonverbala cu cea verbala. Ascultatorul intelege mai repede semnalele nonverbale decat confinutul mesajului,

* Inflexiunile vocii sunt purtatoare importante de mesaje. Noi interpretam sunetul unei voci, fie ca ne dam seama, fie ca nu. Deregula, ne dam seama de emotiile vorbitorului dupa inaltimea, ritmul si volumul sunetului. Putem deslucí sinceritatea sau ipocrizia,convingerea sau indoiala, adevarul sau falsitatea celor

mai multe afirmatii pe care le auzim.

* Aminteam ca, atunci cand cei doi se casatoresc, se unesc doua civilizatii si doua limbaje. Relatia devine tot mai stransa,in masura in care partenerii isi iau timp sa inteleaga reciproc limbajele lor.

Unii oameni comunica mai bine pe cale vizuala, altii pe cale auditiva, iar altii pe cale emotionala. Daca fiecare invata modul de comunicare al celuilalt, comunicarea va fi tot mai buna si apropierea afectiva va suda casnicia in dragoste.

Cel care este inclinat spre comunicarea vizuala,va folosi expresii ca:,,vad ca esti bine orientat",,,aratami cum ai facut" sau ,,pare o idee interesanta".

Persoanele cu tendinte spre comunicarea auditiva vor folosi sintagma ca: ,,am auzit bine", ,,nu sund rau" sau ,,repeta-mi, te rog, ce ai spus".

Cind se comunica pe baza sentimentelor, vom auzi expresii ca: ,,simt ca sustii", ,,ma simt asa de bine in pantofii acestia" sau ,,instinctul imi spune ca sunt pe un drum bun".

Merita sa-ti iei timp pentru a cunoaste modul de comunicare al celuilalt, iar rasplata va fi pe deplin asigurata prin satisfactia unei relatii cat mai coerente si stranse asigurand cunoasterea cat, mai buna a partenerului si raspunsul cel mai asteptat.

Cand vorbim despre comunicare in cadrul casniciei, ne gandim nu doar la transmiterea de informatii si idei, ci la acea oferta a sinelui,cu tot vartejul de sentimente si trairi complexe pe care le are o fiinta. Si totusi nu acesta este darul cel mai mare pe care il

putem oferi. Exista un dar mult mai apreciat,pe care il gasim in comunicare, si acesta este darul ascultarii.

,,Orice om sa fie grabnic la ascultare",spune Cuvantul in Iacov 1:9 sau: ,,Cine raspunde fara sa fi ascultat, face o prostie si isi trage rusinea" (Proverbele 18:13) sau ,,cand striga cei fara prihana, Domnul aude si-i scapa din toate necazurile lor" (Psalmii 34:17).

A asculta inseamna a dovedi dragoste si empatie fata de persoana care vorbeste. Ascultarea plina de sensibilitate inseamna o cale deschisa spre intimitate.Este evident ca, atunci cand asculti, nu te gandesti raspunsul pe care sa-l dai; accepti fara a judeca la ceea ce spune, insemnanda a intelege ca partenerul ti-a comunicat parerea lui, chiar daca nu esti de acord cu continutul mesajului; trebuie sa poti repeta mesajul comunicat si sa spui care au fost emotiile partenerului pe care le-ai desprins din felul in care a fost comunicat mesajul,intelegand lucrurile din perspectiva lui.

Din cele 75 de provente din timpul vostru afectat comunicarii, 33 sunt dedicate vorbirii si 42 sunt dedicate ascultarii, ceea ce presupune importanta celei din urma. Pentru a obtine o ascultare atenta, trebuie sa fim constienti de obstacolele frecvente, care

pot impiedica o comunicare eficienta.

* Spiritul defensiv este un obstacol des intalnit in timp ce asculti, te gandesti cum sa te scuzi, sa te aperi, pierzand sensul mesajului interlocutorului. Raspunsurile defensive te duc la concluzii premature:,,Stiu ce vrei sa spui". Apoi, poti intelege

din cuvintele partenerului ceea ce vrei sa intelegi sau crezi ca va spune ceea ce ai spune si tu, daca ai fi in situatia respectiva. In concluzie, ascultatorul aflat in defensiva transforma tot ceea ce se spune intr-un atac la propria persoana.

* Atitudinile si conceptiile pe care ti le-ai facut despre un om pot reprezenta o alta piedica din calea ascultarii. Datorita parerilor noastre preconcepute, noi respingem persoana sau personalitatea lui fara a mai asculta ce are de spus.

* Ascultarea poate fi impiedicata de conflictele interioare. Ne este greu sa ascultam atunci cand participarea noastra emotionala devine atat de intensa, incat nu mai putem pastra o distanta sanatoasa. Daca partenerul tau are anumite exigente fata de tine, capacitatea ta de a asculta ce spune se poate diminua.

* Asemanator spiritului defensiv sunt intreruperile,care constituie un obstacol daunator ascultarii. Pentru ca partenerul tau nu trece suficient de repede la esentialul mesajului sau, intrerupi sau anticipéis ce o sa spuna interlocutorul. Cei obisnuiti sa intrerupa nu-si iau timp sa asculte ce li se spune,ci isi formuleaza propriul raspuns:,,O, asta nu-i nimic! Sa vezi ce am patit eu!,,

* Atunci cand eviti contactul privirilor, transmiti celuilalt neincredere, dezinteres si lipsa de atentie.

* Ascultarea filtrata sau ascultatorul selectiv isi alege mesajele potrivit atitudinii pe care o are. Daca are o atitudine negativa, va ignora mesajele pozitive sau le va prelua doar pe cele care il fac bine, respingandu-le pe cele suparatoare, care ar duce la diferende.

* Ascultatorul insensibil este incapabil sa receptioneze simtamintele sau emotiile din spatele cuvintelor. supraincarcarea mintii constituie un alt obstacol in ascultarea cu atentie.

Dupa cum se poate constata, exista o diminuare a ascultarii in anumite momente din zi in care oboseala fizica sau mintala formeaza, comunicarea.

Cateva cuvinte de ordine care reduc riscul obstructionarii comunicarii ar fi:,,Adapteaza-te, schimba-te si consolideaza schimbarile pozitive!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu