luni, 31 august 2009

6.7. Sugestii, corectii si ... directii principale

O data ce am ales, din cele cinci metode de abordarea conflictului, sa rezolvam conflictul si nu compromisul din

obisnuinta, sau victoria, sau retragerea sau cedarea, mergem dupa, o conduita care partial o gasim si la comunicare, intrucat cele doua sunt strans legate intre ele. In primul rand:

* Vorbeste direct cu persoana cealalta..

Nu presupune ca partenerul stie ce gandesti si simti. Fii onest in afirmaliile tale. Nu te lasa prins in capcana giricirii gindurilorsi motivelor celorlalti.

* Pune intrebarile sub forma unor afirmatii.

,,Este adevdrat ca, ai tendinta de a veni tarziu acasa din cauza posibilelor mele reprosuri legate de treburile din casa?”, si nu:“De-ce nu vii si tu o data mai devreme,sa mai fac si eu cu tine, un capat de treaba?"

* Accentueaza dorintele si schimbarile pozitive pe care le urmaresti,nu defectele sau greselile pe care speri sa le eviti.

,,Mi-ar placea sa ma imbratisezi mai des", in loc de: ,,Nu stiu cand o sa scap de insensibilitatea asta a ta!"

* Impartaseste-ti dorinta sub forma unei preferinte,nu a unei necesitati,daca este necesar sa vorbesti despre dorintele tale.

,,Prefer sa-ti vorbesc atunci cand te uiti la mine", si nu: ,,Atunci cand eu iti vorbesc,tu sa te uiti in ochii mei, ca altfel o sa ai de-a face cu mine!"

* Abordeaza-l pe partener cu dragoste,chiar daca simti ca nu te iubeste.

Daca iti arati dragostea prin fapte, partenerul tau s-ar putea sa-ti raspunda la fel, iar daca nu, nu te descuraja:dragostea pe care o arati va implini unele din nevoile tale si este o dovada a

dragostei lui Hristos.

* Foloseste in propozitie persoana intai, nu persoana a doua, cea de pe urma aducand acuzatie.

,,Eu simt ca te-ai racit in ultimul timp fata de mine", si nu: ,,Tu niciodata nu raspunzi la nevoile mele afective."

* Alege un timp potrivit pentru rezolvarea conflictului.

,,Omul are bucurie sa dea un raspuns cu gura lui si ce buna este o vorba spusa la vreme potrivita!" (Proverbele15,23)

* Defineste problema.

Cum definesti tu problema si cum o defineste partenerul tau? Uneori este mai bine sa nu mai vorbiti despre problema, ci fiecare sa scrie modul in care o percepe si cum crede ca se poate rezolva.

Sa luam problema timpului afectat copiilor de catre pirinti. Ea petrece mult timp cu copii, iar el foarte putin sau deloc aceasta este problema.A discuta la nesfarsit proportiile timpului afectat creeaza frustrari si altercatii

,,Cum vezi tu din perspectiva aceasta problema? Te gandesti la o rezolvare?" il cerceteaza ea.

,,Cred ca ma risipesc prea mult in treburile serviciului,in dauna copiilor. Stiu ce am sa fac. Voi pleca mai devreme de la serviciu si sper sa-ti fiu partener mai activ pentru copii. Conteaza pe mine!"

* Defineste aspectele problemei in care va inlelegeti si aspectele in care exista neintelegeri.

Discutati mai intai lucrurile cu care sunteti de acord apoi intrebati partenerul cu ce nu este de acord. Ajungem acum la partea mai delicate. Putine conflicte sunt provocate doar de una

din parti; de obicei, ambii parteneri contribuie la aparitia problemei.

* Identifica intai contributia ta la aparitia conflictului.

Daca iti asumi responsabilitatea pentru ivirea conflictului, partenerul tau va vedea dorinta ta de a coopera la gasirea unei solutii si va fi mai dispus sa discute problema.

* Pasul urmator este sa ii faci cunoscut partenerului lucrurile pe care esti dispus sa le faci pentru rezolvarea conflictului si apoi sa ii ceri parerea.

* Rugaciunea este chemata chiar de la inceput sa se faca auzita de cei doi, facandu-i constienti de o putere pe care o au la dispozitie prin iertare, dar si de o Persoana divina,care ii intelege

si care este dispusa sa staruie cu toata iubirea sa la aprinderea iubirii celor doi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu