marți, 25 august 2009

6.2. Sa facem prezentarile

Ce este un conflict? Gasim urmatoarele definitii: neintelegere, contradictie, dezacord, cearta, antagonism.

“Suntem casatoriti de cincisprezece ani si totus nu estesaptamana san u ne certam. Iritarea si cearta au devenit hrana noastra zilnica si, desi este atat de amara, o inghitim fara s-o mestecam. La voi cum e, ca eu m-am saturat?” isi striga durerea o doamna profesoara de la catedra de Etica din cadrul Facultatii de Stiinte Sociale.

Care sunt motivele care descopera conflictul?

*Atunci cand partenerii au parerei diferite cu privire la sistemul de valori, acesta poate fi sursa de conflict, indiferent cat de mult se iubesc unul pe celalalt.

Cu totii avem valori care sunt importante pentru noi si le ierarhizam pe diferite grade de importanta. Astfel, daca unul dintre parteneri apreciaza spiritul de economie, iar celuilalt ii place sa cheltuiasca, daca unuia ii plac saloanele de arta, florile si muzeele, iar celalalt prefera evenimente sportive, daca unul apreciaza supunerea, iar celalalt egalitatea si independenta, atunci vor aparea singur probleme majore.

Chiar daca amandoi sunt de acord cu valorile de mai sus, totusi nu sunt de acord in ce priveste gradul lor de importanta sau cu momentul in care ele trebuie sa se manifeste.

In astfel de cupluri, cei doi se vor certa, se vor iubi si se vor ruga impreuna, dar apoi se vor certa din nou, fara ca macar sa stie de ce se cearta sau macar sa abordeze vreodata importantul “de ce”.

*O alta sursa de conflict poate fi interpretarea diferita a nevoilor emotionale.

Fiecare concepe si demonstreaza dragostea in mod diferit. Noi asteptam din partea celuilalt dragoste, apreciere si respect. Dar dragostea nu este ceva tangibil si de aceea este greu de vizualizat. Unii, care sunt vizuali, vor sa vada dragostea, auditivii vor s-o auda(de mult nu mi-ai mai spus”te iubesc”);kinestezicii trebuie sa simta dragostea in actiune.

Daca partenerii de casatorie ar fi in stare sa-si inteleaga unul altuia nevoia de a vedea, de a auzi sau de a simti demonstratii de iubire, de apreciere si respect, este foarte probabil ca certurile sa fie evitate.

*O alta ocazie de cearta poate izvori din faptul ca mesajul primit nu coincide cu mesajul transmis, adica ce-am inteles eu nu seamana cu intentia celui care a emis mesajul.

Cel care a primit mesajul se comporta ca si cand ar fi inteles insemnatatea mesajului si actioneaza conform acestei presupuneri, fara sa verifice daca a inteles bine.

-Vino repede, dar cat de repede poti!ii striga sotia din bucatarie.

“Iar ma cheama sa ma tachineze cu vreo chestie gospodareasca neterminata. Asta e, nu poate fi altceva!” gandeste sotul, tragandu-si picioarele spre presupusul dojana.

-Iar esti pusa pe harta. Azi vreau liniste si nu mai vreau sa fiu moralizat. Este ziua mea libera, asa ca lasa-ma in pace!striga el in usa deschisa a bucatariei.

-Ce-i cu tine, barbate? Ai vreun scurtcircuit la minte? Te-am chemat doar sa-mi omori un gandac ce-a iesit din dulap. Nimic mai mult!

* O metoda obisnuita de abordare a conflictelor este ignorarea lor.

Cei care considera ca nu trebuie sa le dea atentie, ca trebuie sa le uite, sa le ascunda sau sa le trateze cu indiferenta cred ca e o metoda crestina. Dar ingroparea conflictelor nu duce decat la acumularea resentimentelor, care are ca efect deteriorarea relatiei maritale. Cand deosebirile sunt ascunse, ele sunt ingropate de vii si ulterior vor invia.

*O alta metoda de abordare a conflictelor este exprimarea fara rezerve a sentimentelor.

Caminul celor care aplica aceste metode se aseamana cu teatrul unor operatiuni de razboi. Orice arma este permisa: cuvinte jignitoare, gunoaiele trecutului aduse la suprafata, strigate de amenintare, dispret exprimat. Rezultatul este o intensa frustrare.

Fiecare joaca rolul unui avocat abil, hotarat sa obtina nu numai declararea celui drept vinovat, ci si condamnarea si executarea sentintei.

Acest soi de conflicte izbucneste deseori din neintelegerea diferentelor dintre barbat si femeie.

*Conflictele nerezolvate nu scad din intensitate, dimpotriva, tensiunile se acumuleaza.

Diferentele de opinii duc la cearta, iar modalitatea in care ei incearca sa-si rezolve conflictul se cheama confruntare.

Disputa aprinsa este numita altercatie, iar rezultatul este dezbinarea celor doi. Mania intensa duce la lupta si se obtine respingere.

Confruntarea ostilitatilor aduce declaratie de razboi si rezultatul este separarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu