sâmbătă, 29 august 2009

6.3. Sa consemnam cele cinci metode de abordare a conflictelor

*Prima abordare este retragerea.

Daca socotesti ca nu il poti controla, nu te vei angaja sa rezolviconflictul. Ca autoprotectie,parasesti locul conflictului sau manifesti tacere,ignorand cuvintele celuilalt pentru a nu le lasa sa patrunda in minte.

*O alta alternativa este victoria, cand crezi ca,trebuie sa-ti protejezi interesele,sau,cand imaginea ta este amenintata, recurgi la contraatac.

Aceasta inseamna atacarea slabiciunilor si vulnerabilitatilor si profitarea de aceste minusuri pentru a-l obliga pe celilalt sa renunte.Resentimentele pastrate se scot la timpul potrivit pentru a transa un conflict de partea ta.

*A treia abordare a conflictului este cedarea.

Socotind ca este costisitoare si riscanta confruntarea, cedam in fafa partenerului:,,Bine,fie cum zici tu!" Cedarea permanenta duce la formarea unei atitudini de martir si, in cele din urma, partenerul incepe sa se simti vinovat.Cedand, lasi impresia ca tu detii controlul si te porti ,,crestineste"...Sa nu uitam ca, atunci cand inabusim si reprimam mania,o acumulam.

O alte metoda de abordarea conflictului este compromisul, care invata ca, daca cedezi putin, castigi putin.

Nu vrei sa castigi tu toate conflictele, dar nici partenerul tau sa nu le castige.,,Metoda tirguielii" presupune a face concesii reciproce.

O a cincea metodd este rezolvarea conflictului.

Ca urmare a confruntarii deschise si directe, dar crestine,cuplul este de acord sa resolve problema,chiar daca unele idei si dorinte initiale s-au schimbat.Ambii parteneri sunt satisfacuti de solutia la care s-a ajuns, iar rezultatul este,schimbarea situatiei,

atitudinii sau comportamentului care le convin amandurora

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu