duminică, 30 august 2009

6.4. Ce descoperim?

* Intr-un conflict in care partenerii sunt furiosi, nu se ataca problema, ci persoana.

* Conflictul este un fenomen normal si de aceea este inevitabil.Perspectivele diferite duc la opinii si preferinte diferite, iar rezultatul este conflictul.

Dwight Small spune:

,,Cele mai multe conflicte dintre soti sunt verbale. Conflictul verbal in sine nu este daundtor. Efectul lui negativ se datoreaza lipsei de maturizare a celor doi care se afli in conflict. Ciocnirile verbale produc rezultate, dintre care unele sunt sanatoase si folositoare. Conflictul deschide sau inchide usa comunicarii. Fiind o realitate inevitabila in casnicie, el poate fi folosit spre binele partenerilor, facand parte din procesul cresterii. Nu subestimati

niciodata potentialul pozitiv al conflictelor!

In casnicia crestina, conflictul este un mijloc folosit de Dumnezeu pentru a ne invata umilinta, deoarece duce la marturisirea greselilor,la iertare si la impacare."

* Conflictul este semnul ca un partener are o nevoie neimplinita sau se simte lipsit de valoare.

* Conflictele sunt deseori doar simptome.

Cauza multor conflicte este neimplinirea unor nevoi. In loc sa ne ocupam de simptome, este mai bine sa privim dincolo de ele, sa descoperim ce nevoie incearca partenerul sa-si implineasca si sa ne straduim sa o implinim.

* Multe conflicte nu sunt abordate deschis,pentru ca majoritatea oamenilor nu au invatat cum sa rezolve conflictele.

Evitarea conflictelor de mica importanta va crea predispozitia pentru a le eluda si pe cele majore.Bernard Wiese spune:,,Neintelegerile sunt inevitabile in viata cuplului si a familiei. Uneori sotii intra in competitie unul cu celalalt,in loc sa-si inteleaga rolul de a-l ajuta si a-l completa pe partener.In loc sa aleaga izolarea si instrainarea care apar atat frecvent in casnicie, cuplurile trebuie sa depaseasca , tendintele de a se retrage in singuratate, de a evita suferintele personale, de a se razbuna si de a se invinoviti unul pe altul. Pentru acest lucru, trebuie ca deosebirile dintre ei sa fie discutate deschis si comunicarea sa fie buna. Accesele de manie sunt imprevizibile, dar lucrul cel mai important este modul in care abordam exprimarea maniei."

* Conflictul este o ocazie de a dezvolta relatia.

El este la fel ca dinamita. Poate fi util, daca este folosit corespunzator,dar poate fi distructiv, daca este folosit intr-un moment nepotrivit si intr-un mod neadecvat.

* Conflictul este,de asemenea, o cale de stimulare a resurselor si fortelor individuale. Aplanarea conflictului contribuie la dezvoltarea individuala a sotilor.

Dr. Small spunea:,,Neintelegerile apar si ele trebuie rezolvate intr-un mod sau altul. De asemenea, este necesar sa nu uitam ca neintelegerea este un lucru, iar comportamentul urit estecu totul altceva."

* Conflictele nerezolvate sunt o piedica in calea dezvoltarii relatiei si a satisfactiei celor doi soti.

Cand conflictele nu sunt rezolvate, se ridica ziduri intre parteneri. Omul are tendinta de a deveni defensiv, pentru a nu mai suferi. Aceasta atitudine accentueazd si mai mult tensiunea din relatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu